Nowelka vs Manga

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
1

1112

Wolicie nowelki czy mangi? Czy może to od czegoś zależy?

Ostatnia edycja:
Lilka

Lilka

Donator
Nie czytałam zbyt wiele nowelek w przeciwieństwie do mang, jednak chyba lubię je jednakowo.
Nowelkę chyba wolałabym czytać, gdyby bardziej mi zależało na fabule, z kolei mangę - na ślicznych postaciach.

Ostatnia edycja:
D

dastame

New member
Novele vs Mangi
1:0

Pewnie dlatego, że mam dobrze rozwiniętą wyobraźnie.

Ostatnia edycja:
N

Nimarus

New member
Wole nowelki choc malo ich jest. Pewnie dlatego ze maja ciekawsza fabule i dopracowanie od wiekszosci mang.

Ostatnia edycja:
Avenida

Avenida

Donator
alt
Lilka:
Nie czytałam zbyt wiele nowelek w przeciwieństwie do mang, jednak chyba lubię je jednakowo.
Nowelkę chyba wolałabym czytać, gdyby bardziej mi zależało na fabule, z kolei mangę - na ślicznych postaciach.
Myślę dokładnie tak samo, więc ciesze się ze najpierw - zanim się wypowiedziałam - przeczytałam wypowiedzi innych ;)Novelki czytam dla fabuły - mangi dla rysunków i w sumie też trochę fabuły ;) głównie dla postaci…

Ostatnia edycja:
K

KeraVX

Zdecydowanie nowelki. Autorzy mogą się tam bardziej popisać, dialogi są o wiele dłuższe i mocniej rozwinięte, niż te kilka chmurek na stronie w mandze.
Dodatkowo jak ktoś ma rozwiniętą wyobraźnię to poprzez barwne opisy twórcy, jest w stanie lepiej wyobrazić sobie świat, niż robi to rysownik. No dobrze - może nie do końca “lepiej” a bardziej “po swojemu” ;)
Co do obrazków to raczej nie mam tego problemu, nowelki też są ładnie ilustrowane, no i często sięgam po nie po serii tv, jak np. ostatnio z Tokyo Ravens - najpierw zabrałem się za anime, a potem za te wszystkie tomy nowelki. Dzięki czemu mam już wyobrażenie o bohaterach, no i czytając - mam nawet w głowie ich głosy kiedy mówią jakieś słowa ;) A jak już widziało się anime, to o wiele łatwiej jest zilustrować sobie miejsca, czy też w ogóle cały świat przedstawiany w tekście.
Tak więc, zdecydowanie nowelki.
Chociaż mangi też lubię.

Ostatnia edycja:
G

GodKiklors

Donator
Ja wolę nowelki ponieważ można sobie wyobrazić postacie takimi jakimi się woli a nie już dane postacie jak w mangach :v
Nie w sumie tylko postacie ale i świat a podczas wyobrażania sobie świata w którym dzieje się nowelka można się w niego wczuć :)
Według mnie nowelki są lepsze od mang i anime.
W sumie to często książki są też lepsze niż filmy na których zostały oparte jak dużo na pewno osób zdołało zauważyć :v

Ostatnia edycja:
Z

Zara

Donator
W noveli wiele zależy od tłumacza, czy zrobi to porządnie, czy sprawę oleje. Mangi nie mają problemu z tym aspektem a przynajmniej nie w takim wymiarze.
To w końcu komiks. Niemniej jednak wolę wersję książkową ponieważ mogę wyobrazić sobie swój rodzaj tej samej historii.

Ostatnia edycja:
Top Bottom