
Potrawy japońskie są dość charakterystyczne, ale warto spróbować coś więcej niż popularne sushi. Co jeszcze pobudzi nasze kubki smakowe?
Czym charakteryzują się potrawy japońskie?
Kuchnia japońska została rozpowszechniona na świecie głównie dzięki sushi. Jednak osoby, które nieco zagłębiły się w jej tajniki, doskonale zdają sobie sprawę, jak jest zróżnicowana i pyszna. Wielu z nas nawet nie wie, że potrawy japońskie uznawane są jednocześnie za najzdrowsze i zadowalające najbardziej wymagające podniebienia. Których z nich koniecznie trzeba spróbować? Czym charakteryzuje się kuchnia kraju kwitnącej wiśni? Wszystko wyjaśni się po przeczytaniu tego tekstu!Co wyróżnia kuchnię japońską?
Duży wpływ na kuchnię japońską ma położenie państwa. Z tego względu, że z każdej strony otoczone jest morzem, a większość powierzchni pokryta jest górami, społeczeństwo już od setek lat zajmuje się zbieractwem i rybołówstwem. Nic więc dziwnego, że w większości dań dominują ryby, owoce morza, grzyby i inne produkty leśne. Oczywiście nie można również zapomnieć o ryżu, który jest podstawą wielu potraw japońskich i gotowany bez dodatku przypraw, w tym także soli. Najbardziej zadziwiające jest to, że składnikiem posiłków bardzo rzadko jest mięso, a jeśli już wołowina lub wieprzowina. Początkowo wpływ na bezmięsną dietę miał buddyzm. Zakaz spożywania mięsa ssaków mieli nie tylko mnisi, ale także wszyscy mieszkańcy Japonii. Z kolei dopuszczalne było jedzenie ryb i dzikiego ptactwa. Zmieniło się to dopiero za czasów panowania Majów. Jednak nawyki i przepisy przenoszone z pokolenia na pokolenie pozostały. Dlatego też potrawy japońskie do dziś są znane z niskiej kaloryczności i dużej ilości warzyw, dzięki czemu uznawane są za najzdrowsze, a mieszkańcy przez długie lata cieszą się dobrym zdrowiem. Co ciekawe, w Japonii nadal przyrządza się posiłki przy jak najmniejszej ingerencji człowieka i użyciu najświeższych produktów. Dlatego też wiele dań może być spożywane tylko o tej porze roku, kiedy dostępne są konkretne składniki, ponieważ są wtedy najsmaczniejsze. U Japończyków liczy się również sposób podania. Wszystko musi się ze sobą idealnie komponować, a talerze często przypominają dzieła sztuki.Jakie składniki najczęściej składają się na potrawy japońskie?
Przede wszystkim potrawy japońskie nie są praktycznie niczym doprawiane. Najważniejsze jest to, aby każdy składnik smakował jak najbardziej naturalnie. Wyjątek od tej reguły stanowią sos sojowy oraz wino z ryżu, czyli sake. Oprócz nich do dań dodaje się przyprawy takie jak: olej sezamowy, chrzan wasabi (bardzo ostry), ocet ryżowy oraz miso (sfermentowana pasta ze słodu zbożowego i soi. Główne skrzypce w posiłkach najczęściej grają ryby i owoce morza. Do najpopularniejszych można zaliczyć:- Węgorze.
- Langusty.
- Makrele.
- Tuńczyki.
- Kalmary.
- Ośmiornice.
- Krewetki.
- Ryż.
- Tofu.
- Grzyby shiitake.
- Soja.
- Daidai.
- Mikan.
- Yuzu.
- Kasztany.
- Gruszka Nashi.
- Kabosu.
- Persimmon.
Jakie są najpopularniejsze potrawy japońskie?
Niezaprzeczalnie najbardziej znaną potrawą japońską jest sushi, czyli ryż z rybą i warzywami zawinięty w wodorosty. Jednak nie tylko nim mogą się pochwalić Japończycy. W kraju Kwitnącej Wiśni podstawą posiłków są też różne buliony. Ich głównym składnikiem są zazwyczaj warzywa z mięsnym i roślinnym dodatkiem. To właśnie z takiego bulionu powstają inne dania, np. zupa ramen, o której można powiedzieć, że jest odpowiednikiem polskiego rosołu. Chętnie jest bowiem spożywana o różnych porach dnia i pomaga na zniwelowanie skutków zbyt dużej ilości wypitego alkoholu. Skoro już o trunkach mowa, to z tych mocniejszych pijane jest sake, ale zwieńczeniem każdego posiłku jest herbata zielona. Natomiast słodycze wyrabiane są z dość zaskakujących składników takich jak soja, czy fasola. Tradycyjne mochi uznawane za ciastka lub kluski przygotowywane są z mąki ryżowej i klejącego ryżu, a nadzienie z truskawek lub słodkiej, czerwonej fasoli. Następnie obtacza się je w sezamie goma, sproszkowanych liściach yomogi bądź sojowym proszku kinako. Słodycze japońskie są o wiele mniej słodkie niż te, które można spotkać w innych państwach.Jak widać powyżej, potrawy japońskie są przygotowywane z dość nietypowych, ale jednocześnie bardzo zdrowych składników. Nie powinno więc nas dziwić, że mieszkańcy tego kraju żyją najdłużej. Na pewno będąc w Japonii, warto spróbować klasycznych dań, a odważniejsi mogą pokusić się także na fugu.