M
Moniaczke
New member
Witam. Czy opłaca się w tych czasach zajmować rzeczami plastycznymi (np. malowaniem na płótnie)? Nie mówię o byciu "turbo artystą" z pracami za kilkanaście tysięcy. Szukam jakiegoś pomysłu na siebie. Z wykształcenia jestem plastykiem po liceum plastycznym o specjalności: szkło artystyczne i witraż. Doświadczenie mam głównie w gastro. Nie jestem specjalistą w żadnej dziedzinie. Tak właściwie to nic nie umiem i do niczego się nie nadaję
(mam zaniżone poczucie własnej wartości). Uczę się w szkole policealnej na kierunku technik masażysta. Zajęcia w szkole są fajne, ale jeśli zdam egzamin zawodowy, to raczej nie będę pracować w zawodzie, bo uważam, że się do tego nie nadaję. Kusi mnie, żeby od września (wiem, że do września jeszcze mnóstwo czasu) zacząć naukę na kierunku terapeuta zdjęciowy, ale wydaje mi się, że nie ma po tym pracy (mieszkam w Toruniu). Myślę też o studiach zaocznych z malarstwa lub grafiki, ale musiałabym dojeżdżać do Warszawy/Gdańska/Łodzi/Poznania, bo w Toruniu i Bydgoszczy jest tylko design lub Design a biznesie. Co się opłaca w dzisiejszych czasach? Czym się zajmować, żeby nie nienawidzić swojej pracy?
(Kiedyś tutaj zamieściłam posta w związku z poszukiwaniami doradcy zawodowego. Na razie do nikogo się nie odezwałam, bo trochę zmieniły mi się plany, a poza tym na ten moment nie mam kasy).
Czy Pomógłby tutaj buzz marketing? https://kohai.pl/blog/buzz-marketing-poznaj-najwazniejsze-korzysci-dla-marki/
Mam rocznikowo 32 lata i małe doświadczenie zawodowe. Jedyne co umiem to malować (i to nie wszystko). Bawiłam się też w decoupage i scrapbooking. Z jednej strony ciągnie mnie w kierunku artystycznym, z drugiej strony wydaje mi się, że na tym nie zarobię, nie mówiąc już o utrzymaniu się z tego. Nie umiem wycenić swojej pracy.

(Kiedyś tutaj zamieściłam posta w związku z poszukiwaniami doradcy zawodowego. Na razie do nikogo się nie odezwałam, bo trochę zmieniły mi się plany, a poza tym na ten moment nie mam kasy).
Czy Pomógłby tutaj buzz marketing? https://kohai.pl/blog/buzz-marketing-poznaj-najwazniejsze-korzysci-dla-marki/
Mam rocznikowo 32 lata i małe doświadczenie zawodowe. Jedyne co umiem to malować (i to nie wszystko). Bawiłam się też w decoupage i scrapbooking. Z jednej strony ciągnie mnie w kierunku artystycznym, z drugiej strony wydaje mi się, że na tym nie zarobię, nie mówiąc już o utrzymaniu się z tego. Nie umiem wycenić swojej pracy.
Ostatnia edycja: